De Dorstlesser, een pareltje van Nederland

We hebben weer een Nederlands pareltje ontdekt voor je. In Bilthoven vonden we 6 mooie bieren van De Dorstlesser. En als extra krijg je er een goed verhaal van Henk Westbroek bij. “Eg woar jochie!”

Dat er veel brouwerijen zijn in Nederland is bekend. Inmiddels is het aantal boven de 1.000 uitgekomen volgens de cijfers van de KvK. De provincie Utrecht staat in dit rijtje met 72 brouwerijen niet echt bovenaan. Maar als we kijken naar de meer bekende brouwerijen boert deze provincie toch zeker goed. Met namen als vandeStreek, De Leckere, de Kromme Haring en Maximus is “me stadje” goed vertegenwoordigd in de Craft Beer scene. En verder in de provincie vind je Duits & Lauret in Everdingen, Rock City Brewing in Amersfoort en Hommeles in Houten.

En in die mêlee van brouwerijen stuiten we op nog een pareltje: Brouwerij de Dorstlesser. Zoals zoveel jonge brouwerijen starten ze als huurbrouwer, maar willen ze op termijn een eigen brouwerij beginnen. Op dit moment hebben ze 6 verschillende bieren in hun assortiment. Stuk voor stuk robuuste bieren die lekker wegdrinken.

Het unieke aan deze bieren is het verhaal dat ze vertellen. En dat zijn niet alleen de etiketten en de namen van het bier (zo verwijst de “112” naar de hoogte van de domtoren en de “Werfkelder” naar de opslagplaatsen langs de Utrechtse grachten), maar ook een echt verhaal. Als je de QR-code op de flesjes scant krijg je een video te zien waarin ras-Utrechter Henk Westbroek je meeneemt op een tocht door zijn stad.

De 6 bieren van De Dorstlesser zijn geen extreme soorten, maar het assortiment bestaat uit de toppers uit de recente craft bier revolutie. Zo is er een diepe Quadrupel, een intense Tripel, een fruitige Blond, een iets kruidige Saison, een klassieke Weizen en een hoppige IPA. Een heerlijke serie om virtueel mee door Utrecht heen te wandelen.

In de toekomst wil oprichter en eigenaar Jesper de Ruiter nog meer bieren uitbrengen en ook andere delen van Nederland op deze manier laten zien. We kunnen niet wachten op de volgende bieren en video’s.

Als teaser mogen we in deze blog bekend maken dat De Dorstlesser in april een nieuw bier uit gaat brengen. Samen met Brouwerij Hommeles maken ze een bier ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van Utrecht. Dit bier wordt gemaakt volgens het oude bier recept, van voor de tijd dat er met hop werd gewerkt. En verder moet je dit spektakel bier maar zelf gaan proeven. En natuurlijk het filmpje bekijken dat er zeker weer bij gaat komen.

Proost!

Raoul

 • De Dorstlesser Heuveloord – Quadrupel
  De Dorstlesser Heuveloord – Quadrupel
   3,25
 • De Dorstlesser Uforisch – Saison
  De Dorstlesser Uforisch – Saison
   3,25
 • De Dorstlesser 112 – India Pale Ale
  De Dorstlesser 112 – India Pale Ale
   2,99
 • De Dorstlesser Werfkelder - Blond
  De Dorstlesser Werfkelder – Blond
   2,99
 • De Dorstlesser Zakkendragersgeluk - Tripel
  De Dorstlesser Zakkendragersgeluk – Tripel
   2,99
 • De Dorstlesser Slapende Mars - Weizen
  De Dorstlesser Slapende Mars – Weizen
   2,99